Hvem gider miste de klogeste hoveder på ikke at kunne levere til klodens bundlinje?
For en som mig, der har arbejdet med bæredygtig omstilling i mange år, er det skønt at se så mange, der for alvor tager de bæredygtige udfordringer alvorligt.
Der spreder sig dog mange steder en lidt frelst stemning a la: ” Se mig, jeg har lagt quinoafrø i blød, og nu er jeg også gået over til havremælk.” Desværre i den anden lejr spredes også en stemning af: ” Det nytter ikke noget, og jeg vil have lov til at spise min røde bøf, nu har jeg ikke været på Lanzarote i sommer som planlagt.” Desværre ender begge lejre nogle gange med en følelse af: ” Jeg har gjort, hvad jeg kunne. Jeg magter ikke at gøre mere ved mit forbrug, det batter jo ikke rigtig alligevel.” Jeg tror slet ikke, at vi som borgere er klar over, hvor magtfulde vi er i forhold til at sikre en bæredygtig omstilling. Vi kan nemlig stemme med fødderne.
De fødder, vi bruger, når vi skal på arbejde. For hvor skal vi gå hen? Vores valg af arbejdsplads er en af de største drivere for, at organisationer og virksomheder reelt sætter fut i den bæredygtige omstilling. Hvem gider miste de klogeste hoveder på ikke at kunne levere til klodens bundlinje? målinger viser, at flere og flere unge vælger job efter arbejdspladsens bæredygtighedsprofil.
På mange danske arbejdspladser begynder de smukke farvede verdensmålsfirkanter da også at dukke op på hjemmesiderne, og i stort set alle danske kommuner har man nu vedtaget en verdensmålsplan, som betyder, at de flotte firkanter lander på kommunernes hjemmeside og i byrummet.
Jeg ved ikke, hvordan det er på din arbejdsplads, men jeg ved, at bare fordi der er verdensmålsfirkanter på hjemmesiden, er det ikke i sig selv en garanti for et stærkt bæredygtigt engagement.
Jeg hører til dem, der elsker de smukke 17 firkanter. Men jeg kan sagtens se, at de meget nemt kan bruges som ” en gratis omgang” bæredygtig pynt.
Så kære medarbeJder eller dig, der skal vælge dit første job, gå efter data. Dokumenterer din arbejdsplads det, den siger, eller snakker den bare. Kræv af den, at den fremlægger fakta på det, du synes er vigtigt. Det er ikke så svært, spørg på arbejdspladsen, hvad de lover at forbedre de næste tre år.
Hos iLoveGlobalGoals sætter vi i den kommende tid fokus på arbejdspladsen. Så følg os i iLoveGlobalGoals og vær med snart.
Hvad er de unges krav til den bæredygtige arbejdsplads, og hvad er dit krav? Vil du have kvinder i ledelsen eller svampekoteletter til frokost? Gider du godt producere lys lavet af palmeolie, eller vil du hellere arbejde for en virksomhed, der med sit produkt gør verden bedre? Og hvem arbejder hos jer? Ligner I alle sammen hinanden, eller er der også plads til en skævert, som måske ikke helt kan klare tempoet? Er du klar over, hvad dine krav til din arbejdsplads kan betyde af massiv forandring? Du kan jo starte i morgen med at spørge chefen, hvilke bæredygtighedsinitiativer I måler på i dag.